1. Ministerrat der Regierung Kurz II., Bundeskanzleramt, Vienna (AT), 08.01.2020, Foto: Arno Melicharek

Kancelar Karl Nehammer (ÖVP) ponudio je Austriju kao mjesto pregovora u ratu između Ukrajine i Rusije. No, preduvjet za to je prekid vatre, što ruska strana trenutačno „uopće nije voljna“ postići. Nehammer je također istaknuo solidarnost sa susjednim zemljama Ukrajine u rješavanju izbjegličke situacije. Ministarstvo unutarnjih poslova u kontaktu je s Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunjskom te je spremno prihvatiti izbjeglice ako dođe do nestašice u opskrbi.

“Pripremamo se osigurati smještaj.”

Ukrajina je “susjedna država”, rekao je Nehammer. „U povijesti pomaganja susjedima Austrija je uvijek bila uzorna.“ Na pitanje je li Austrija u prošlosti bila previše proruski nastrojena, Nehammer je odgovorio: „Da, nismo sve učinili kako treba. Da, definitivno je bilo pogrešnih procjena.” Ali svi su uključeni postupili prema svom najboljem znanju i uvjerenju. Bila je pogrešna procjena ruskog predsjednika doživljavati kao predvidljivog pregovaračkog partnera, što je i bio. Europa sada mora trošiti više novca na svoju sigurnost. Nehammer nije naveo konkretne brojke za povećanje austrijskog obrambenog proračuna.

Nehammer je umiren u pogledu opskrbe plinom

Austrijski kancelar je također objasnio da se poduzimaju načini da se „emancipiramo od ruskog prirodnog plina“. Sa skladišnim kapacitetima, sve da Rusija potpuno prekine dotok plina, plina bi i u slučaju hladne zime bilo do kraja ožujka. U slučaju “normalne zime” zalihe plina bi trajale do kraja travnja. No, do te „nulte isporuke“ nije došlo. Kako su javili iz vlade, Gazprom je isporučivao do danas. Važno je potražiti alternativne dobavljače i smanjiti udio fosilnih goriva.

U međuvremenu, ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner (ÖVP) potvrdio je u prijenosu da Ministarstvo unutarnjih poslova koordinira ljude i privatne inicijative u Austriji koji žele pružiti pomoć ustupanjem sobe ili stana za potrebite izbjeglice.

Čelnica SPÖ-a Pamela Rendi-Wagner još je i prije zamolila je Nehammera da ponudi Austriju kao mjesto za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine. “Austrija može dati aktivan doprinos miru u Ukrajini. Naša se zemlja često u povijesti dokazala kao neutralno mjesto dijaloga“, napisala je danas na Twitteru.

Kritiku na kancelarove riječi uputio je predsjednik FPÖ-a Herbert Kickl. „Kada ÖVP kancelar Nehammer, daleko od svake diplomacije, opisuje SAD i Veliku Britaniju kao austrijske ’saveznike‘, on našu zemlju, sa svim njezinim vanjskopolitičkim iskustvom, sve više uklanja s diplomatski neutralnog tla.“

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime