Nacionalno vijeće dalo je ministru zdravstva Wolfgangu Mücksteinu (Zeleni)  ovaj tjedan zeleno svjetlo za kupnju lijekova protiv korona virusa izvan programa EU. Odgovarajuće odobrenje trenutačno je ograničeno na kupnje iz EU programa nabave. Međutim, budući da nekoliko farmaceutskih proizvođača ne sudjeluje u ovom EU programu, Mückstein je sada dobio priliku sklapati ugovore izravno s relevantnim farmaceutskim tvrtkama.

Sam Mückstein je tijekom debate naglasio da lijekovi nisu zamjena za cijepljenje. No, osim cijepljenja, pomogli bi i u rasterećenju bolnica. Međutim, lijekovi se puštaju samo za hospitalizirane pacijente. Za očekivati ​​je,  da će jedinice intenzivne njege biti manje opterećene i da se bolesnici mogu ranije otpuštati. Gerhard Kaniak (FPÖ), načelno je pozdravio mjere, ali je istovremeno kritizirao činjenicu da lijekove ne mogu prepisivati ​​liječnici opće prakse. Jedan od razloga za to je taj što bi takva skrb mogla preopteretiti liječnike opće prakse. Fiona Fiedler (NEOS) kritizirala je činjenicu da to narušava europsku solidarnost i apelirala da se osnovne zalihe lijekova nabavljaju iz EU.

EU je u međuvremenu osigurala isporuku pola milijuna jedinica novorazvijenih lijekova na bazi antitijela COVID-19. To je rezultat zahtjeva Europskog parlamenta upućene povjerenici EU za zdravstvo Stelli Kyriakides. „Augsburger Allgemeine“ (izdanje od četvrtka) izvijestio je da se proizvodi mogu kupiti čim postoji uvjetno odobrenje za cijelu EU ili državu. Riječ je o sredstvima REGN-COV2 (Roche), sotrovimabu (GlaxoSmithKline) i kombiniranom pripravku Bamlanivimaba i Etesevimaba (Eli Lilly). Razgovara se i s drugim proizvođačima. „Portfelj perspektivnih terapeutika proširen je na deset“, rekao je povjerenik EU.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime