Ministarstvo zaštite okoliša sada je razradilo detalje praktične provedbe klimatskog bonusa. Zbog toga će se ovaj bonus, koji je namijenjen smanjenju opterećenja stanovništva novim porezom na CO2, isplaćivati ​​od listopada. Ovisno gdje živite, po osobi je između 100 i 200 eura, djeca će dobijati pola.

Prijava nije potrebna kao ni bilo kakvi formulari, novac će se prenijeti izravno na račun. Ako nema podataka o računu, dobit ćete bon koji možete iskoristiti u gotovini u trgovinama ili u banci, objavilo je u četvrtak Ministarstvo zaštite okoliša. Koja će to banka biti, još nije konačno odlučeno.

Klimatski bonus, kao i novi porez na CO2, dio je eko-socijalne porezne reforme koju je koalicija ÖVP-Zeleni predstavila prošle jeseni. No, pokazalo se da provedba isplate cjelokupnom stanovništvu s glavnim prebivalištem u Austriji nije bila tako laka – trebalo je nekoliko mjeseci dok se nije razradilo rješenje.

Ukupni bonus za cijelu godinu

S obzirom na visoku inflaciju, ministrica zaštite okoliša Leonore Gewessler (Zeleni) naglasila je da će cijeli bonus biti isplaćen za cijelu godinu, iako će se sa ubiranjem CO2 poreza početi tek u srpnju.

Razlike ovisne o mjestu stanovanja

Koliko ćete zapravo dobiti ovisi o tome gdje živite. Sve austrijske općine (Gemeinden) je Statistički zavod Austrije podijelio u četiri skupine na temelju dva kriterija – povezanosti s javnim prijevozom i stupnja urbanizacije (npr. koliko je udaljena najbliža ljekarna). Ovisno o razini, isplaćivati će se 100, 133, 167 ili 200 eura, za djecu do 18 godina uvijek pola.

Najniži godišnji klimatski bonus od 100 eura ići će isključivo Bečanima. Ako živite u Grazu, primjerice, dobijete 133 eura. Mnoge okolne zajednice dobivaju treću razinu (167 eura). Dobra trećina stanovništva, uglavnom u ruralnim područjima, ima pravo na najvišu razinu (200 eura).

Prema informacijama iz Ministarstva okoliša, regionalni raspored nije se promijenio od prvog predstavljanja u jesen. Karta će vjerojatno na ljeto biti dostupna na stranicama Ministarstva.

Važan dio eko-socijalne porezne reforme

Klimatski bonus dio je velike eko-socijalne porezne reforme. Središnja stavka te reforme je uvođenje CO2 poreza, koji će se po prvi put pojaviti u srpnju. S CO2 porezom, fosili i štetni izvori energije postaju skuplji, a time poskupljuje i „klimatski štetno ponašanje“, kao npr. korištenje automobila tamo gdje je javni prijevoz razvijen. Prihod od ovog poreza redistribuira se putem klimatskog bonusa.

CO2 porez je ove godine 30 eura po toni i svake godine će rasti. Do 2025. cijena bi trebala porasti na 35, 45 i 55 eura po toni. No, to ovisi i o razvoju ostalih cijena energenata: ako porastu za 12,5 posto ili više, povećanje poreza na CO2 će se u sljedećoj godini prepoloviti. S druge strane, ako cijene padnu, porez bi zauzvrat trebao porasti više.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime