Lokalni trgovci smiju raditi ove nedjelje zbog izuzeća. Jednokratna posebna uredba ne odnosi se na supermarkete i drogerije. Istraživači maloprodaje očekuju dodatnu prodaju od 150 milijuna eura.

Zbog blokade stacionarna trgovina ove je godine pala za tri trgovačke subote u Adventu i tradicionalno jaki marijanski blagdan. Otvorena nedjelja prije Božića moći će nadoknaditi samo djelić gubitka prodaje zbog blokade. Istraživači trgovine sa Sveučilišta u Linzu očekuju dodatnu prodaju od 150 milijuna eura. Prema procjenama, rasprodaje u nedjeljnom šopingu mogu se usporediti s petkom, ali ne i subotom tijekom Adventa. Trgovačko udruženje očekuje da će „zlatna nedjelja“ oprati oko 120 milijuna eura prodaje.

Zaposlenici koji volontiraju za ovaj dan zarađuju duplo više i dobivaju dodatni slobodan dan. Iznimna nedjelja nije namjera da otvori vrata za opću liberalizaciju radnog vremena trgovina. Sindikat je odbio daljnje posebne propise za nedjeljno otvorenje.

U glavnom gradu savezne države, Gospodarska komora Beča očekuje da će oko 220.000 ljudi voljnih kupovati. U trgovačkim ulicama trebala bi biti gužva.

Subota je trgovcima diljem Austrije donijela promet od oko 380 milijuna eura. Trgovačko udruženje izvuklo je ovaj privremeni bilans nakon zatvaranja trgovine. “Sve u svemu, četvrtog vikenda u Adventu, prve nedjelje otvorene od Europskog nogometnog prvenstva 2008. godine, domaći trgovci će uprihoditi oko 500 milijuna eura. To odgovara više od osam posto ukupne prodaje u prosincu u austrijskoj maloprodaji”, kaže predsjednik Udruge maloprodaja Stephan Mayer-Heinisch. 

Međutim, čak ni „super shopping vikend nije mogao daleko nadoknaditi izgubljenu prodaju od 20 dana izolacije“. Prema podacima industrijskog udruženja, posebno je procvjetala trgovina hranom, igračkama, odjećom, kozmetikom, elektronikom i knjigama. Mnoge trgovine namještajem također su bile dobro posjećene. 

Kako bi iskustvo kupovine bilo što neometanije, more svjetla planirano za nedjelju navečer u znak sjećanja na osobe koje su umrle od COVIDa-19 u Austriji odgođeno je za 19 sati. Više od 40 organizacija sada podržava kampanju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime