Savezna vlada je početkom godine najavila nekoliko mjera za suzbijanje inflacije. Primjerice, posljednjih mjeseci znatno je porasla cijena struje, plina i slično – a s tim i inflacija. Sveukupno će državna pomoć koštati četiri milijarde.

Između ostalog, tu je i naknada troškova energije za austrijska kućanstva, za koju će bonovi biti poslani idućih dana. Svako kućanstvo će dobiti 150 eura potpore, a pomoć će tada biti vidljiva u sljedećem godišnjem obračunu.

No, bonovi će u idućih nekoliko dana zalepršati u kuću, a potrošači će ih tada jednostavno morati ispuniti i predati. Prema ministru financija Magnusu Brunneru (ÖVP), to se može učiniti digitalno ili poštom. Tih 150 eura ne završava na računu, već se skida s godišnjeg obračuna.

„Ako dobijem godišnji račun u studenom, kada ću dobiti 150 eura?“, bilo je pitanje Brunneru u jutarnjem dnevniku Ö1 u petak. Ministar financija: „Oni će se onda u skladu s tim odbiti u godišnjim računima u studenom.“ Sada se svaki tjedan šalje milijun bonova, a svi bi trebali izaći do kraja svibnja.

Međutim, po kućanstvu se može iskoristiti samo jedan bon i to samo za glavno prebivalište. Međutim, osobe koje zarađuju više od maksimalne osnovice procjene nemaju pravo na pomoć. Ako u kućanstvu postoje dva primanja, koristi se dvostruka osnovica za procjenu.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime