U svom govoru za kandidaturu na prvom digitalnom kongresu CDU-a, Armin Laschet kazao je da Njemačkoj ne treba „CEO, nego snažno vodstvo“ – aludirajući pritom na svog protukandidata Merza, koji je koristio upravo takav izraz i kojega je Laschet u drugom glasanju sa velikom razlikom nadvladao. Laschet će biti proglađen šefom CDU-a do petka.

Premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije Armin Laschet naslijedit će Annegret Kramp-Karrenbauer na mjestu čelnice CDU-a, koja je samo na kratko bila na toj poziciji. Zbog toga se može raći da je Laschet de facto nasljednik Angele Merkel na čelu CDU-a. Ovaj 59-godišnjak je pobijedio na kongresu  stranke CDU u drugom krugu izbora protiv čelnika bivše parlamentarne skupine Unije Friedricha Merza.

Laschet je dobio 521 glas, Merz 466 glasova. Glasao je 991 glas, četiri su delegata bila suzdržana. U prvom glasovanju Merz je imao 385 glasova, Laschet 380 glasova. 224 glasa pripalo je Norbertu Röttgenu, koji je završio na trećem mjestu i tako bio van utrke.

U prvom kratkom obraćanju Laschet je zahvalio „na velikom povjerenju“ – riječ „povjerenje“ bila je ključni izraz u njegovom govoru za kandidaturu. U njemu se jasno odvojio od Merza. Ne imenujući ga, Laschet je rekao: „CDU-u i Njemačkoj koje imam na umu ne trebaju CEO ili predsjednik uprave, već kapetan momčadi koji nas vodi i okuplja.“

Ovo je definitivno velika pobjeda za Lascheta, koji bi mogao već ove godine postati i novi kancelar, s obzirom na to da se Angela Merkel više neće kandidirati za tu poziciju. Stoga je Laschet ime, koje ćemo vjerojatno u budućnosti mnogo puta čuti.

Obitelj Laschet potječe iz njemačkog govornog područja Valonije. Laschet je odrastao s trojicom mlađe braće u rimokatoličkoj obitelji srednje klase u aachenskoj četvrti Burtscheid. Kao tinejdžer, Laschet je bio nadzornik katoličkog omladinskog udruženja sv. Mihaela u Burtscheidu. Nakon završene srednje škole 1981. godine na biskupskoj gimnaziji Pius u Aachenu, studirao je pravo i politologiju u Münchenu i Bonnu i položio prvi državni ispit 1987. godine.

Do sada je obnašao već mnogo funkcija. Bio je član gradskog vijeća u Aachenu, Bundestaga i Europskog parlamenta, pokrajinski ministar u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, član pokrajinskog parlamenta u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji a zatim je postao i premijer te iste pokrajine.

Laschet se unutar CDU-a smatra liberalno-umjerenim i otvorenim za crno-zelene koalicije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime