Zbog panične kupovine, diskont Aldi već je ograničio prodaju jestivog ulja kupcima. Do suncokretovog i repičinog ulja teško je doći zbog rata u Ukrajini. Suncokretovo ulje je novi toaletni papir, kaže voditelj podružnice u Frankfurtu iz Aldi-Süda. Kupci su fleksibilni i kupuju alternative suncokretovom i repičinom ulju. No i kod drugih jestivih ulja kupci se sve češće suočavaju s rijetko opskrbljenim policama u trgovinama.

U nekim poslovnicama Aldija kupci sada mogu ponovno kupiti suncokretovo ulje. Ondosol proizvod sada je dio standardnog asortimana, prenosi Focus Online. Diskonter Aldi naplaćuje 4,99 eura za bocu od 1 litre, koja je donedavno koštala manje od jednog eura – ambiciozno povećanje cijene od 550 posto.

Oko 75 eura za 15 litara jestivog ulja. Ali kupci i dalje nastavljaju neometano gomilati. Jer unatoč poskupljenju, neki su kupci htjeli sa sobom ponijeti cijelu kutiju od 15 boca, javlja blagajnica u poslovnici Aldija kod Aalena. 74,85 eura za 15 litara jestivog ulja – to je čak i više od cijene za 15 litara dizela na autocesti. Normalno suncokretovo ulje uskoro će biti skupo kao organsko ulje za kuhanje ili maslinovo ulje. Ovdje je cijena litre za konvencionalne proizvode u prosjeku 6,50 eura. Organski proizvodi ili posebne sorte iz zemalja poput Italije, Španjolske ili Grčke su skuplji ovisno o sorti.

Gurmani za litru maslinovog ulja plaćaju i do 35 eura. Kada će se situacija na tržištu opet smiriti? Prema Udruženju industrije za preradu uljarica u Njemačkoj, rat u Ukrajini imao je zamjetan utjecaj na Njemačku. Ukrajina s 51 i Rusija s 27 posto su najvažnije zemlje izvoznice suncokretovog ulja u svijetu. Uljara C. Thywissen očekuje 2,5 milijuna tona suncokretovog sirovog ulja iz Ukrajine do sljedeće berbe u rujnu, rekao je za tagesschau.de glavni direktor Detlef Volz. Ali trenutno nema više brodova koji dolaze iz Ukrajine. Kada i hoće li opet biti isporuka ovisi o tome koliko će rat trajati. Suncokret se sije u travnju. Ako ne bi došlo do sjetve, propala bi i žetva.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime