Aldi planira velika povećanja cijena. Razlog su eksplodirajući troškovi zbog rata u Ukrajini. Meso, kobasice i mliječni proizvodi od ponedjeljka će „znatno poskupjeti„, potvrdila je grupa Westdeutsche Allgemeine Zeitung. Prema pisanju lista, za maslac je predviđeno poskupljenje oko 30 posto. Tvrtke iz Mülheima i Essena opravdavaju povećanje cijena rastućim troškovima na strani proizvođača, posebno za pšenicu, energiju i stočnu hranu nakon rata u Ukrajini.

Zbog situacije na svjetskim tržištima doživjet ćemo skokove u prodajnim cijenama koji se nikada prije nisu dogodili„, najavio je za WAZ Florian Scholbeck, direktor komunikacija u Aldi Nordu. Dvije sestrinske tvrtke Aldi Süd i Aldi Nord iz Mülheima i Essena stoga očekuju da će cijela maloprodaja hrane slijediti njihov primjer.

No, Aldi ne želi iznositi točne brojke. Međutim, prema informacijama WAZ-a, grupa pretpostavlja da bi otkupne cijene namirnica u sljedećih nekoliko tjedana mogle poskupjeti između 20 i 50 posto. Münchenski ifo institut objavio je u četvrtak istraživanje prema kojem 94 posto trgovaca hranom u Njemačkoj želi povećati svoje cijene.

Pozadina je sve veći troškovni pritisak od strane proizvođača, što osjeća i Aldi. „Pšenica i hrana za životinje trenutno su glavni pokretači cijena u poljoprivredi„, naglasio je Erik Döbele, nacionalni menadžer nabave u Aldi Südu. Ukrajina i Rusija važni su dobavljači pšenice za svjetsko tržište. Zbog rata trenutno nema opskrbe. Budući da je hrana za životinje oskudna, uzgaja se manje svinja, goveda, a posebno pilića.

Držimo se našeg principa prodaje artikala u normalnim količinama za kućanstvo„, objasnio je glavni kupac Döbele. Na ovaj model se oslanja i diskontni rival Lidl, koji je također proširio ograničenje na konzerviranu robu. “Dobava robe u poslovnicama Lidla u osnovi je zajamčena. Kašnjenja u isporuci mogu nastati samo za pojedinačne proizvode„, poručili su iz tvrtke na upit. U Lidlu nisu željeli komentirati moguća poskupljenja.

Aldi je uvjeren da je bolje pripremljen za krizu s neizvjesnim ishodom od supermarketa s brojnim uslužnim pultovima ili hipermarketa s velikim prodajnim prostorima. “Zbog svoje jednostavne strukture, diskonteri su bolje pozicionirani od trgovaca punog asortimana kada su u pitanju troškovi. Zato nećemo morati toliko povećavati prodajne cijene kao supermarketi i specijalizirani trgovci„, objasnio je Scholbeck.

Za redovne, točne i provjerene informacije, pratite nas na Facebooku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime