U novom paketu olakšica „Semafor“ obećava paušal cijene energije od 300 eura. Ali kada dolazi, tko dobiva novac i koliko ide na poreze?

Nijemci sada također osjećaju posljedice ukrajinskog rata. Cijene energenata plina, nafte i benzina kao i dizela eksplodirale su u ovoj zemlji otkako su Putinove trupe napale Ukrajinu. Vlada semafora oko kancelara Olafa Scholza želi popraviti situaciju novim paketom pomoći. Srž stvari: paušalna naknada za energiju od 300 eura. No s projektom ima nekoliko problema.

Jednokratnu isplatu od 300 eura dobivaju svi zaposleni u Njemačkoj. Svim zaposlenim osobama koje podliježu porezu na dohodak (porezni razredi od 1. do 5.) isplatit će se jednokratni paušalni iznos cijene energije od 300 eura kao subvencija plaće, stoji u rješenju.

To znači da novac treba biti isplaćen putem platne liste poslodavca i ne ovisi o dodatku za mobilnost, naknade za putovanje na posao i radnoj karti. Samozaposleni bi trebali imati koristi od smanjene akontacije poreza na dohodak.

Kvaka je u tome da se 300 eura  oporezuju. To također znači da radnici s visokim porezima na kraju imaju manje. Samo oni koji ostanu ispod osnovne porezne olakšice dobit će puni iznos.

Kada će doći 300 eura paušalne cijene energije?
Prema WDR-u, neki dijelovi paketa pomoći prvo moraju proći kroz Bundestag i Vijeće. Stoga bi zakon u konačnici mogao biti donesen tek u svibnju. WDR javlja, pozivajući se na koalicijske krugove, da se početak može očekivati ​​najranije 1. lipnja 2022. godine.

Tko dobiva novac?
I treća kvaka: neće svi imati koristi od paušalne cijene energije od 300 eura. Prema sadašnjem stanju, umirovljenici su isključeni. Za to je već bilo kritika. Predsjednik Socijalne udruge Njemačke govorio je o „gruboj nepravdi„. No, nisu umirovljenici jedini koji će vjerojatno biti izostavljeni. Prema izvješću, mini-poslovi također trenutno otpadaju jer nisu uključeni u porezne razrede 1 do 5. Isto tako, pripravnici neće primati nikakvu naknadu, a studenti neće dobiti jednokratnu isplatu. Primatelji Baföga i pripravnici imaju pravo na jednokratnu naknadu za grijanje u iznosu od 230 eura. Trenutno je još uvijek potpuno nejasno hoće li nezaposleni, odnosno primatelji naknade za nezaposlene, imati pravo na naknadu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime