Na današnji dan 1993. godine, u rano jutro počela je veličanstvena  vojno-redarstvena operacija Maslenica koja je nagovijestila potpunu slobodu Hrvatske. Operacija Maslenica trajala je od 22. do 27. siječnja 1993. godine.

Bila je to oslobodilačka operacija Oružanih snaga Republike Hrvatske i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova RH, kojom je oslobođeno zadarsko zaleđe, Masleničko ždrijelo i zračna luka Zemunik,  a naknadno je oslobođena i brana Peruča.

Ovom operacijom također je i ponovno uspostavljena veza između sjevera i juga Hrvatske. U prva tri dana operacije poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada srpskih agresora, koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. ukupno je poginulo 127 hrvatskih branitelja.

Vojno-redarstvena operacija Maslenica bila je ključna za obranu Hrvatske od jugo-srpske agresije i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske i policije te najava pobjedonosne operacije Oluje 1995.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime