Danas je točno 25 godina od nastupa Vatrenih na nekom velikom natjecanju. Bilo je to Europsko nogometno prvenstvo u Engleskoj. Hrvatska je igrala protiv Turske i pobjedila 1:0 golom Gorana Vlaovića.

Hrvatska nogometna reprezentacija predstavlja Republiku Hrvatsku u međunarodnim natjecanjima u nogometu. Nalazi se pod vodstvom Hrvatskog nogometnog saveza, upravljačkog nogometnog tijela u državi. FIFA ju je službeno priznala 17.srpnja 1941. godine, nogometna reprezentacija Hrvatske u prošlosti je predstavljala Banovinu Hrvatsku i Nezavisnu Državu Hrvatsku u devetnaest prijateljskih utakmica odigranih između 1940. i 1944. godine. Nakon Drugog svjetskog rata Hrvatska je nastupala kao dio SFR Jugoslavije tako da su hrvatski igrači nastupali u jugoslavenskoj nogometnoj reprezentaciji sve do 1990. i raspada SFRJ. U tom razdoblju Hrvatska je iako sastavnica Jugoslavije odigrala jednu međunarodnu prijateljsku utakmicu protiv Indonezija u Zagrebu 1956.

Moderna nogometna reprezentacija započela je s nastupima 1990. godine, nedugo nakon što je Hrvatska proglasila razdruženje od Jugoslavije, a nakon što je Republika Hrvatska  ostvarila neovisnost, potvrđeno joj je članstvo u Svjetskoj nogometnoj organizaciji (FIFA)  3. srpnja 1992. godine.  U Europsku nogometnu organizaciju UEFA Hrvatska je primljena u punopravno članstvo 17. lipnja 1993. godine, tako da je UEFA Euro 96 prvo međunarodno natjecanje na koje je Hrvatska nogometna reprezentacija stekla pravo sudjelovanja kroz kvalifikacije, a potom i u završnici u Engleskoj. Otkad su joj odobrena nastupanja na velikim nogometnim natjecanjima, Hrvatska je propustila samo jedno svjetsko (2010.) i jedno  europsko prvenstvo  (2000.).

Zbog uspješnih rezultata 1994. i 1998. godine, hrvatska je reprezentacija od Fife dobila dva priznanja (Mover of the Year) i jedina je reprezentacija do danas kojoj je to uspjelo dva puta. Kada je FIFA u prosincu 1992. počela objavljivati ovu tablicu, Hrvatska je zauzela 125. mjesto na svijetu, s obzirom da je tek par mjeseci prije postala članom Fife. Nakon Svjetskog nogometnog prvenstva 1998.  godine u Francuskoj, Hrvatska se popela na treće mjesto ljestvice, ostvarivši time najveći napredak u povijesti Fifine ljestvice (nešto kasnije ponovno se nalazila na vrhu ljestvice; u proljeće 2013. popela se na četvrto mjesto ljestvice). Najveći uspjesi hrvatske nogometne reprezentacije su srebro na  svjetskom nogometnom prvenstvu 2018. u Rusiji, te bronca na  svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime