Foto: Pixel

Na današnji dan 2005. godine Angela Merkel postala je prva njemačka kancelarka u povijesti.

Krajem svibnja 2005. koalicija CDU i CSU imenovala je Angelu Merkel za svog kandidata za kancelarsko mjesto na parlamentarnim izborima 18. rujna iste te godine. Koalicija s Merkel  na čelu odnijela je tijesnu pobjedu osvojivši 35,3 % glasova dok je koalicija socijaldemokrata i zelenih dobila 34,2 % glasova. U prvi mah obje su koalicije proglasile pobjedu na izborima, a nakon tri tjedna pregovora dogovorena je velika koalicija CDU, CSU i SPD-a. Na mjesto kancelara Njemačke prvi put u povijest došla je žena, a zauzvrat SPD je dobio 8 od 16 ministarstva u novoj vladi. U svom prvom obraćanju javnosti s mjesta kancelara (30. studenog 2005.) objavila je kako su njezini glavni ciljevi unaprjeđenje njemačkog gospodarstva i smanjenje broja nezaposlenih. Nakon prvih sto dana provedenih na kancelarskom mjestu anketa je pokazala da Merkel ima najveći postotak potpore javnosti otkako se (od 1949.) takva anketa provodi.

Na parlamentarnim izborima 2009. godine izabrana je drugi puta za njemačku kancelarku pobijedivši sa svojim CDU-um SPD s kojim je do tada bila u tzv. velikoj koaliciji. Koalicijski partner u novoj Vladi  bili su joj liberali FDP.

U siječnju 2012. pod njenim vodstvom Njemačka je po prvi put u povijesti prodala državne obveznice s negativnim kamatama.

U više navrata je proglašavana najmoćnijom ženom svijeta. 

2021. godine CDU uvjerljivo gubi izbore i  nakon više od desetljeća vladivne prelazi u opoziciju dok se nekadašnja najmoćnija žena svijeta povlači iz politike. To ni ne čudi s obzirom na niz propusta u slučaju migrantske krize kao i niz pogrešaka u slučaju pandemije korona virusa.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime