Merkel je primjer „njemačke kvalitete“, podsjeća bivši francuski premijer Jean-Marc Ayrault. Dodaje: „To može biti i dosadno, jer je ona ponekad vrlo spora, ne baš zabavna, ali izuzetno kvalitetna.“

Angela Merkel je njemačka kancelarka već 15 godina, tako da je u nedjelju bilo čestitki, uspomena i nekoliko savjeta. Francuski list Le Parisien iskoristio je obljetnicu kao priliku da intervjuira političare s kojima se Merkel savjetovala i pregovarala tijekom svoje karijere.

„Ona je daleko najveća politička figura u Europi“, citirale su novine bivšeg francuskog ministra vanjskih poslova Bernarda Kouchnera, koji još uvijek redovno prima rođendanske čestitke od kancelarke. Merkel je „žena koja zna biti jaka, ali nikad pretjerano čvrsta“.

Merkel je vrlo stručna, primjer „njemačke kvalitete“, podsjetio je Jean-Marc Ayrault, koji je bio francuski premijer od 2012. do 2014. godine. Dodao je, „To može biti i dosadno, jer je ona ponekad vrlo spora, ne baš zabavna, ali izuzetno kvalitetna.“ Drugi su francuski političari također opisali njemačku kancelarku kao nekoga kome treba vremena za donošenje važnih odluka. Mnoge odluke utjecale su i na život Hrvata u Njemačkoj.

„Odlučni koraci za jačanje Europe“

„Angela Merkel čvrst je kamen i uzor ženama širom svijeta“, napisala je Ženska unija na Twitteru. Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde čestitala je na Twitteru i napisala: „Kancelarka Merkel poduzela je odlučne korake kako bi ojačala Europu u vremenima izazova i danas je jedan od najcjenjenijih svjetskih čelnika.“

Dugogodišnja predsjednica CDU-a Merkel objavila je u listopadu 2018. da se više ne želi kandidirati za savezne izbore 2021. godine. Bivša premijerka Saarske Annegret Kramp-Karrenbauer izabrana je za njezinu nasljednicu na čelu stranke u prosincu 2018. godine.

Pogotovo iz AfD-a, na čijim se stranačkim kongresima često čuje uzvik „Merkel mora ići!“, širili su se negativni komentari o godišnjici. „Držite se ljudi, još samo jednu godinu!“ – napisala je na Twitteru članica Bundestaga Joana Cotar iz AfD-a, ciljaljući pritom na slijedeće opće izbore.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime