Autor James G. Howes, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3550372

Na današnji dan prije 102 godine rodio se  jedan od omiljenih papa u povijesti, sveti Ivan Pavao II. Sveti Ivan Pavao II. (lat. Sanctus Ioannes Paulus PP. II.), također zvan Ivan Pavao Veliki rođen kao Karol Józef Wojtyła, 264. je poglavar Katoličke Crkve, papa od 16. listopada 1978. do smrti 2005. godine. 

Papa Ivan Pavao II. imao je poseban odnos s Hrvatskom. Rodio se u dijelu Poljske, koji se zove i Bijela Hrvatska. Tu su boravili Hrvati, tijekom seobe u današnje krajeve. Aktivno se zalagao za ostvarenje hrvatske težnje za samostalnom državom i za prestanak ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Vatikan je prvi u svijetu objavio 3. listopada 1991., da radi na hrvatskome međunarodnom priznanju, a službeno je priznao Hrvatsku i Sloveniju 13. siječnja 1992. Hrvatskoj je pružao višeslojnu i trajnu političku potporu. Upravo je papin pritisak bio odlučujućim činiteljem kod priznanja Republike Hrvatske, dok je do svoje smrti ostao zagovornikom i prijateljem RH u svim političkim zavijutcima i društvenim mijenama. Za svoga života 3 puta je posjetio Hrvatsku.

Popis enciklika, apostolskih konstitucija, apostolskih pisama, apostolskih pobudnica, motu proprija i knjiga koje je napisao Ivan Pavao II. 2019. godine su na hrvatskom objavljeni i do tada nepoznati tekstovi pape Ivana Pavla II. u djelu Bit i smisao kršćanstva.

Na deset je konzistorija imenovao novih 231 kardinala i zaredio 321 biskupa. Proglasio je novih 1338 blaženika i 482 novih svetaca.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime